Voeding

 

Voeding van onze honden

Na mijn honden enige tijd brokken gevoerd te hebben heb ik de overstap gemaakt naar KVV( Kompleet Vers Vlees), na goede verhalen van omstanders. Dit hebben ze een aantal maanden gehad en ik kreeg er hele andere honden voor terug. De eerste weken deed hun lichaam niks anders dan ontgiften (bij hen uitte het zich in diarree), naarmate dat over ging werd de ontlasting weer normaal, maar daarbij wel beduidend minder dan voorheen. Voor Denzel had het ook zijn voordelen want hij had geen last meer van maagaanvallen en zijn anaalklieren. Hier krijgen ze de KVV van Lotgering. Naast het voeren van vers vlees ben ik toch ook weer brokken gaan voeren. Met meerdere honden is het het best prijzig om vlees te gaan geven. Ik wissel het nu toch weer af maar dan ook met een krokante graanvrije brok van Kronch op basis van vis.  Tussentijds voer ik ook natuurlijke tussendoortjes zoals gedroogde konijnoren, kippennekken, luchtpijpen ed.

De pups worden bij ons op vlees en brok van Kronch afgespeend maar voornamelijk vlees. 

 Waar bestaat het menu uit:

In de ochtend krijgen ze de geperste brokken van Prins. En in de avond krijgen ze wisselde smaken van Lotgering. Ik probeer in de week op 5 verschillende diersoorten te komen zodat ze van alles binnen krijgen.

  Wat is nou precies KVV en Barfen?

De afkorting BARF staat voor Bones and Raw Food

KVV staat voor Kompleet Vers Vlees

KVV is te koop bij de leverancier, in dierenwinkels en supermarkten

Het is te vinden bij de diepvriesafdeling

Zo zijn er diverse merken zoals: Carnibest, Lotgering, Rodi, Prins, Smuldier, Runner Duck, Energique, Kivo e.d.

Barfartikelen zoals lappen vuile pens lamsribben kippennekjes kipkarkassen eend parelhoen konijn haas kwartels ed. zijn te koop bij abatiors slagers en de grootste leveranciers zijn de Islamitische slagerijen, daar verkopen ze geen varkensvlees want dat mag een hond niet hebben in verband met de dodelijke ziekte Aujezky

Al veel mensen zijn eindelijk na gaan denken over de voeding van de hond en kat. Brokken (hoe duur dan ook) zijn een bron van ziekteverschijnselen bij honden, zoals kale plekken maag-darm stoornissen enz. Hoe komt dat nou ?

Honden zijn carnivoren (vleeseters) van nature en de wolf is een goed voorbeeld hiervan. Een brok is geheel steriel gemaakt door het bereidingsproces en bestaat voor bijna de helft uit granen, die een hond niet nodig heeft en ook niet kan verteren. Dat is wel duidelijk te zien aan de vreselijk grote hopen ontlasting die eruit komen. En heeft hij/zij een kale plek dan gaan we naar de Dierenarts om een prikje en een zalfje.Maar de oorzaak wordt niet weggenomen want die zit voor 90 % zeker in de brokken.

De meeste Dierenartsen zijn geen voorstanders van vers voeren, want die denken nog steeds dat ze het allemaal wel beter weten, gezien de 10 uur voedingsleer die ze tijdens hun studie van vele jaren krijgen. En daar leren ze alleen de brok kennen.

Voeren van rauw voeding:

Uit studies is gebleken dat het dieet van de wolf vrijwel volledig bestaat uit dierlijke prooi. Als plantaardig materiaal al geconstateerd werd, was dit maar 1%. Volgens de literatuur afkomstig van deze studies, kan worden geconstateerd dat de wolf qua dieet een echte carnivoor is. Andere studies tonen aan dat de verwilderde hond (waaronder de Australische Dingo) een sterk carnivoor voedselopnamepatroon vertonen. Deze dieren kiezen echter wel voor kleinere prooidieren. Met deze wetenschap in gedachten houdend, beslissen steeds meer mensen, om hun huisdieren volgens het ‘carnivoor-dieet’ te voeden. 

Het is echter goed om het een en ander te weten over het voeden van dierlijke producten:

Opvallend: Een hond kan koolhydraten verteren (los van het feit dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid van het dier) en kan stoffen, die verplichte carnivoren (zoals katten) alleen uit dierlijke producten kunnen halen (zoals arachidonzuur, taurine en vitamine A), vormen uit andere nutriënten (vb. vitamine A omzetten uit plantaardige beta-caroteen). Daardoor kan het toevoegen van groenten en fruit zorgen voor een aanvulling van de nodige nutriënten.

– Spierweefsel is arm aan calcium, natrium, Vitamine A en Vitamine D.
– Lever is arm aan calcium, maar rijk aan ijzer en Vitamine A.
– 1 gram vers bot per kilo hond geeft voldoende calcium en fosfor.

Voeren van hele prooidieren:
Theoretisch gezien zou voeren van hele prooidieren de nutritionele behoefte van hond en kat moeten dekken. Het probleem is alleen, dat er nauwelijks data bekend zijn, die betrekking hebben op de nutritionele samenstelling van hele dieren. Felicetti (1997) constateert dat hele kwartel, muis en cavia soms te weinig vitamine E en in alle gevallen te weinig mangaan en koper bevatten. Deze nutriënten zouden dus toegevoegd moeten worden bij deze kleine prooidieren.

Barf en NRV:
‘Barf’ staat voor Bones And Raw Food. Er zijn verschillende opvattingen over het juiste “Barf” dieet. Dit schema toont globaal de verschillende voermethoden weer:

Ian Billinghurst: Tom Lonsdale: Mogens Elliansen:

60% Vleesbot (1:1)
15 – 20% groente/fruit
10 – 15% Orgaanvlees
5 – 10% Overige (tafelrestjes, supplementen, olie)
Voornamelijk zoveel mogelijk karkassen, hele prooidieren, orgaanweefsel, vlezige botten. Een beperkte hoeveelheid etensresten. 33% Rauw orgaan en spiervlees
33% Gepureerde rauwe groentes
33% Vlezige botten en vet

Een andere visie dan “Barf” is de zogenaamde “NRV” (Natuurlijk Rauw Voeding). NRV staat ook voor het voeren van hele prooidieren, met een minimale toevoeging van ‘overige’. Een kunstmatig (indien geen hele prooidier gegeven wordt) “NRV”-dieet bestaat uit:

80% van het volledige Dieet: 20% van het volledige Dieet:

60 – 70% Spiervlees
15 % Orgaanvlees
15 % Bot
Tafelrestjes, groenten, ei, yoghurt.

 

De 20% tafelrestjes is optioneel. Deze kunnen ook achterwege gelaten worden.